Wilder Land maakt van (on)kruidfabriek een kruidenthee-imperium

Het Dinamo Fonds, toegewijd aan het versterken van biodiversiteit, heeft een stimuleringsbijdrage van 25.000 euro verleent aan Wilder Land, de succesvolle Amsterdamse start-up van Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen. De bijdrage is bedoeld om de verwerkingslocatie, ook wel bekend als de (on)kruidenfabriek, van Wilder Land verder te professionaliseren. Hiermee wordt een solide productiesysteem gerealiseerd die inheemse kruidenthee, verbouwd op boerenakkerranden, op grotere schaal kan verwerken. Met als doel om het succesvolle verdienmodel uit te breiden dat het herstel van biodiversiteit op boerenland vergroot.
 
Investering in (on)kruiden productie
Wilder Land heeft zichzelf onderscheiden door thee te produceren van inheemse kruidenranden die langs akkers en weilanden van boeren groeien. Met 29 boeren die momenteel aangesloten zijn en een vergoeding ontvangen voor de aanleg en hun kruidenoogst, heeft Wilder Land een positieve impact op zowel lokale landbouw als biodiversiteit. De bijdrage van het Dinamo Fonds stelt Wilder Land in staat om een gestandaardiseerd productiesysteem te ontwikkelen, waarmee verschillende kruiden efficiënt nu ook aan grote thee- en kruidenverwerkers kunnen worden geleverd. De stimuleringsbijdrage wordt voornamelijk besteed aan de aanschaf van materialen voor het stroomlijnen van het productiesysteem op de verwerkingslocatie.
De verwerkingslocatie van Wilder Land in Amsterdam, de (on)kruidenfabriek, is gevestigd op het terrein van Pantar. Dit sociaal-ontwikkelbedrijf helpt mensen aan werkervaring die moeite hebben om een passende baan te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. In samenwerking met medewerkers van Pantar worden dagelijks alle geoogste kruiden tot de juiste producten verwerkt, verpakt en als bestelling per post verstuurd. De samenwerking zorgt ervoor dat Pantar haar mensen zo goede werkervaring kan laten opdoen, wat hen helpt om door te stromen naar een vervolgbaan.
Verdienmodel voor biodiversiteitsherstel
Het doel van Wilder Land is om met het gecreëerde verdienmodel nog meer boeren enthousiast te maken om bloeiende kruidenranden aan te leggen.  “Boeren kunnen al snel een boost geven aan de biodiversiteit wanneer ze besluiten om minder te maaien, bomen te planten of verschillende gewassen neer te zetten”, zegt Daan van Diepen, medeoprichter van Wilder Land.
De bijdragen die de deelnemende boeren ontvangen voor de kruidenopbrengst vormen een welkome aanvulling op hun inkomen en helpt hen ook om de natuurlijke kringloop op hun land te versterken.
Met de financiële stimulans kan op termijn de huidige productie worden opgevoerd, waardoor Wilder Land ook in staat is om het aantal aangesloten Wilde Boeren uit te breiden. Op dit moment staan al zo’n 30 boeren op de wachtlijst om kruidenleverancier te worden en die net als de Wilde Boeren ook actief willen bijdragen aan het herstel van biodiversiteit op boerenland.  “De bijdrage van het Dinamo Fonds is een cruciale stap voorwaarts in onze missie om de biodiversiteit te herstellen en lokale boeren te ondersteunen. Met deze stimuleringsbijdrage kunnen we niet alleen onze productie opschalen maar ook een solide basis leggen voor toekomstige groei”, aldus Matthijs Westerwoudt, medeoprichter van Wilder Land.
Het Dinamo Fonds, als een verbindende partij die initiatieven ondersteunt die de biodiversiteit hertellen, heeft het project van Wilder Land herkend als een waardevolle bijdrage voor het gezamenlijk herstellen en verstekken van de biodiversiteit in het agrarisch gebied.  “We roepen niet alleen initiatiefnemers en ondernemers op om projecten voor te leggen, maar moedigen ook particulieren en ondernemers aan om schenkingen en donaties te doen om, op gezamenlijke en innovatieve wijze, het herstel van de biodiversiteit en het cultuurlandschap te gaan versnellen,” aldus Henk Atze Dijkstra, directeur Dinamo Fonds.
Over het Dinamo Fonds
Het Dinamo Fonds is als vermogensfonds opgericht vanwege bezorgdheid over de achteruitgang van onze leefomgeving. Door de afnemende biodiversiteit verzwakken populaties van dieren- en plantensoorten en dreigen deze uit te sterven. Hiermee verdwijnen ecosystemen en verandert het klimaat met grote gevolgen voor mens en dier. Wij zetten ons daadkrachtig in voor herstel van de biodiversiteit en het landschap met het ondersteunend van bijzondere projecten en initiatieven die gefinancierd worden uit het rendement van ons vermogen. En met extra donaties, schenkingen en nalatenschappen kunnen wij blijvend het herstel en behoud van de biodiversiteit en onze bijzondere landschappen steunen.
Over Wilder Land
Wilder Land is een Nederlandse start-up opgericht door Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen. Het bedrijf produceert hoogwaardige thee van inheemse kruidenranden langs akkers en weilanden van boeren. De kruiden worden ook in producten zoals siroop, kombucha en ijsthee verwerkt. Wilder Land streeft niet alleen naar het produceren van kwaliteitsproducten maar zet zich ook in voor het herstel van biodiversiteit door boeren aan te moedigen bloeiende kruidenranden aan te leggen. Wilder Land werkt samen met 29 Wilde Boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Met het inzaaien van meer inheemse kruiden of (on)kruiden komen er steeds meer gezonde weilanden en akkers.

Het bericht Wilder Land maakt van (on)kruidfabriek een kruidenthee-imperium verscheen eerst op Theegek.nl.