Waarom is losse bladthee beter dan theezakjes?

We horen vaak dat losse bladthee beter is dan industriële theezakjes. Waarom is dat eigenlijk? Wat zijn de grote verschillen en waarom is het de moeite waard om losse bladthee te overwegen in plaats van gewone theezakjes? In deze blogpost nemen we de belangrijkste feiten met je door. Lees dus snel verder!

Losse bladthee versus industriële theezakjes

Daar waar losse thee vrijwel altijd van hele theebladeren is gemaakt, is de thee uit industriële theezakjes meestal gemaakt van theebladeren van lagere kwaliteit. Veel theezakjes bevatten vaak theestof en kleinere theeblaadjes, waardoor de elementen die de thee zijn smaak en aroma geven gemakkelijker dof en muf worden. Dit leidt ertoe dat de versheid van het gemiddelde theezakje sterk is verminderd.

Losse theebladeren kunnen een wereld van verschil maken. Want wanneer losse thee wordt gezet, absorberen de theeblaadjes het water en zetten ze uit, waardoor er meer ruimte overblijft voor de infusie van de smaak en gezondheidseigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het water beter door de theebladeren kan stromen en verschillende vitaminen, mineralen, smaken en aroma’s van de theebladeren worden onttrokken.

Een milieu- en gezondheidsbewuste keuze maken 

Sommige mensen zijn bezorgd over de gezondheids- en milieueffecten van het gebruik van industriële theezaakjes. Dit komt omdat de meeste theezakjes niet geheel composteerbaar zijn, omdat er gebruik wordt gemaakt van polypropyleen. Dit soort plastic wordt gebruikt om de theezakjes goed af te sluiten en ervoor te zorgen dat de vorm wordt behouden in het hete water.

Het kent echter een groot nadeel: de afbraak van microplastic in je lichaam en in het milieu. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat microplastic een enorme dreiging is voor zowel onze gezondheid als die van de rest van de planeet, want het resulteert in enorme getalen, moeilijk op te ruimen afval. Wil je toch theezakjes gebruiken, kies dan voor theemerken die volledig biologisch afbreekbare en recycleerbare theezakjes gebruiken.

Voedzamer en smakelijker

Vergeleken met theezakjes behoudt losse thee dus langer zijn smaak en voedingsstoffen. Dit komt doordat de kruiden en theebladeren zeer fijnkorrelig zijn en aan een groter luchtoppervlak worden blootgesteld. Hierdoor gaan versheid en smaak sneller verloren in vergelijking met onbewerkte, hele theebladeren.

Thee volgens jouw smaak samenstellen

Een ander bijkomend mooi voordeel van losse theebladeren, is dat je thee op maat kunt samenstellen naar jouw eigen smaak en sterkte. Door jouw eigen persoonlijke mengsel samen te stellen, kun je ook profiteren van de gezondheidsvoordelen van verschillende mengsels.

Wil je jouw eigen theemengsel samenstellen? De Theebaron heeft een enorm aanbod van uiteenlopende soorten losse theebladeren. Bezoek dus snel de website en begin gelijk met het brouwen van jouw favoriete warme drank!

Geef een reactie